Zbaviť sa prachu a nečistôt z podlahy sa zdá byť jednoduché. Vezmete vysávač, zapnete ho, chvíľu s ním pobeháte po koberci či dlážke a hotovo. Nie vždy je ale vysávanie dôkladné a veľa záleží hlavne na kvalite vysávača. Ako si vybrať ten správny a mať konečne doma poriadok a hygienickú čistotu? Zamerajte sa na pár parametrov.

vysavač.jpg

Vreckové vysávače
Ako už názov napovedá tieto spotrebiče obsahujú vrecko, do ktorého sa zachytávajú nečistoty. Môžu byť papierové, alebo textilné. Každé z nich má svoje výhody aj nevýhody.
Papierové vrecká – treba ich neustále dokupovať a pravidelne vymieňať. Ak sa vrecko naplní, klesá účinnosť vysávania a spotrebič nemá silný ťah. Výhodou je ich hygienická a pomerne bezprašná likvidácia. Jednoducho ho len vyberiete a vyhodíte do koša. S nasatým prachom a nečistotami neprídete vôbec do kontaktu.
Textilné vrecká – tento typ zbernej nádoby netreba dokupovať. Ide o tzv permanentné vrecká, ktoré po naplnení stačí len vyprázdniť a znova vsunúť do vysávača. Ich nevýhodou je fakt, že pri vyprázdňovaní sa prach v ňom rozvíri a dostane sa znova do ovzdušia. Tento spôsob nie je vhodný hlavne pre alergikov a astmatikov.
Bezvreckové vysávače
Do tohto typu nemusíte dokupovať žiadne vrecká. Nečistoty sa po nasatí ukladajú do zbernej nádoby. Fungujú na princípe cyklónového efekt. Vzduch prúdi v nádobe, ťažké nečistoty padajú na dno.

lux.jpg

Vysávače pre alergikov
Ak chcete mať domácnosť bez alergénov, roztočov, bacilov a pod. zaobstarajte si vysávač s kvalitnými filtrami. Nachádzajú sa v oboch typoch vysávačov. Prvým filtrom je vrecko – zachytí väčší odpad. Ak ale máte bezvreckový druh venujte zvýšenú pozornosť HEPA filtrom. Čím vyššie má tento filter číslo tým viac alergénov a jemných prachových častí zachytí.  Na trhu sa môžete bežne stretnúť s označením H13 – tento filter zachytí až 98% prachových častíc, ktoré sa tak nedostanú späť do ovzdušia.