Bezdomovci sú v našich komunitách na dennom poriadku. Možno konkrétne nezasahujú do našich životov, no do životov mnohých iných ľudí áno. Možno sa z niekoho známych stali bezdomovci, možno sa konkrétne oni stali bezdomovcami, alebo iba neprispôsobiví bezdomovci, podgurážene sa potulujúci pomedzi domy, im znepríjemňujú život.

bezdomovec
 
Život na ulici
Nikto z nás si pravdepodobne nevie predstaviť, ako musí taký život vyzerať. Človek poväčšine nemá prácu, nemá žiaden príjem, žiadne peniaze. No smutné je, že aj keď nejaké peniaze dostanú, či už od štátu, rôznych nadácii alebo od ľudí, prostredníctvom žobrania, drvivá väčšina bezdomovcov takto získané peniaze využije na kúpu lacného alkoholu, alebo iných omamných látok, na ukojenie a utíšenie ich žiaľu a životnej bolesti.
Celé dni sa iba potulovať po okolí, v tom istom šatstve, bez miesta kde sa dá večer zložit, tiež nie je určite žiadna zábava. Nikoho na svete by nemal postretnúť podobný osud.
 
Pomocné domy a spoločnosti
Bezdomovcom po celom svete pomáhajú rôzne nadácie, ktoré zbierajú peniaze na výstavbu nových domov, na výstavbu záchytných sídel, kde bezdomovcom pomáhajú dostať sa späť do života.
Tieto bezdomovecké “útulky” by boli skvelým riešením, ak by ich ale nebolo tak málo. Nenájde sa veľa miest, kde by sa mohli ľudia bez strechy nad hlavou uchýliť na noc, osprchovať sa, oprať si šatstvo. A ak aj áno, niekoľko desiatok, možno stoviek lôžok by nepokrylo to množstvo bezdomovcov, ktoré sa potuluje po uliciach. Pre uvedenie príkladu, len v Bratislave sa vyskytuje okolo 4000 bezdomovcov.
Ďalšou “nevýhodou” týchto útulkov je fakt, že mnohé prijímajú iba bezdomovcov, ktorí sú triezvi a nie sú pod vplyvom drog. Je to rozumné a pochopiteľné pravidlo.

bezmoc
 
Čo s množstvom domov, ktoré sa stavia?
Množstvo postavených domov, panelákov a sídlisk by mohlo pomôcť takýmto ľuďom omnoho viac ako “útulky”. Vlastný priestor, kam sa môže človek vrátiť bez pocitu, že sa o neho musí niekto iný starať a že býva spolu s inými odlišnými ľudmi, je základnou potrebou človeka. No otázkou stále ostáva – ako si to bezdomovci zaplatia? Našiel by sa niekde nejaký investor, ktorý by pokryl výdaje? Dokázal by niekto prevziať na svoj chrbát ten risk a ubytoval by ľudí, poskytol im šancu na nový začiatok? A nezaslúžime si ho všetci?