Zábavy v mestách sa menia. Technológie sústavne pribúdajú. Veľa nového prichádza a odchádza. Ale hory tuboli stále a zostávajú – hory, priťahujú

hory

  • svojou krásou,
  • tajomstvom
  • bohatstvom.
  • nebezpečenstvom

Hory sú plné nebezpečenstva. Ale ľudia ďalej, vyššie, prenikajú do horských oblastí výskumníci, horolezci, geológovia a aj obyčajní turisti. Každý vrchol má svoju vlastnú jedinečnú históriu, svoj príbeh ako sa stretol s ľuďmi. Každý rok sa vysielajú desiatky a stovky expedícií, aby dobyli vrcholky hôr. Nie všetci sa vracajú… Ale prečo, aj napriek všetkému nebezpečenstvu, ich ľudia hľadajú? Horolezci milujú adrenalín. Niektorí jednoducho idú do hôr, pretože milujú hory, iní nájdu ako energiu dobíjať práve v horách, a, iní hľadajú inšpiráciu v horách, môžeme síce hovoriť nekonečne dlho, ale my, obyvatelia rovín, nikdy celkom neporozumieme tomu, prečo ľudia idú do hôr.

Hory, vyvýšené časti zemského povrchu, náhle stúpajúce nad okolitým územím. Ale koľko z nich sú hory na Zemi? Hory existujú na všetkých kontinentoch a na mnohých veľkých ostrovoch – v Grónsku, na Madagaskare, v Taiwane, na Novom Zélande, v Spojenom kráľovstve, na Antarktíde kde sú do značnej miery pochované pod ľadovým povrchom, ale sú tu niektoré vulkanické hory. Ale poďme bližšie aj u nás v Tatrách a v susednom Rakúsku v Alpách máme miesta, kde horolezec túži vystúpiť.

Nie každý milovník hôr je horolezec. Mám na mysli osamelých chatárov, ktorí na najvyššie položených chatách u nás trávia celý rok. V čase aj nečase. Pri slniečku aj v chumelici. Ďaleko od ľudí. Blízko k oblohe.

alpy

Životné podmienky v horách pre mnohých ľudí sa môžu zdať extrémne. Ale napriek tomu ľudia žili a naďalej žijú v horách. Ale čo je tak zvláštne pre život v horách?
Zvážte niektoré klimatické vlastnosti horských oblastí. Teploty v horách sa znižujú približne o 0,6 ° C s výškou na každých 100 m. Zmiznutie vegetačného pásma a zhoršenie životných podmienok vo vysokých horách je spôsobené takým rýchlym poklesom teploty.
Aj napriek tomu títo muži hory milujú najviac. Nikdy sa mi asi nepodarí zistiť prečo.