Presúvať sa s domom z miesta na miesto, meniť adresu pobytu a bývať stále v inom prostredí, to sú výhody mobilného bývania, ktoré zabezpečia mobilheimy. V súčasnosti sa do popredia opäť dostávajú karavany, získavajú si popularitu práve kvôli možnosti nebyť viazaný na jedno miesto.

dom

Vďaka karavánu si môžete užiť pohodlie ubytovania a mať celý potrebný servis hneď po ruke, no to isté vám ponúkajú aj mobilné domy, iba s tým rozdielom, že v nich po miernych úpravách môžete po celý rok aj bývať. Sú totiž vybavené kompletne zariadenou kuchyňou so spotrebičmi, nachádza sa tam obývacia izba s pohodlnou sedačkou, spálňa so zariadením, sprchovací kút a WC. Okrem mobilheimov, ktoré sú zariadené na bývanie, vyrábajú sa aj mobilné domy na podnikateľské účely, kde môžete mať predajňu, kanceláriu, rýchle občerstvenie či kaderníctvo a podobne.

Výroba mobilných domov začala v USA asi pred 80-timi rokmi a dodnes tam patria k vyhľadávanému spôsobu rodinného celoročného alebo sezónneho bývania, ale využívajú ich aj na rekreačné bývanie a takisto na podnikateľské účely. Tieto mobilné domy domy sú energeticky veľmi výhodné, pretože majú nízke náklady, veľmi zaváži aj fakt, že sa dajú jednoducho premiestniť podľa toho, kde vám lepšie vyhovuje prostredie. Mobilheimy sú predovšetkým určené na sezónne bývanie, ale po menších úpravách sa dajú obývať aj celoročne. Stačí ich len zvonka zatepliť, keďže sú vybavené iba jednoducho zasklenými oknami, tak ich treba vymeniť za dvojité, dom vybaviť kúrením a zaizolovať prívod vody, potom už bude mobilheim pripravený na obývanie počas celého roka a neprekvapí vás ani chlad a mráz.

cooker-82993_1280

Na internetových stránkach rozličné spoločnosti inzerujú predaj mobilných domov od holandských výrobcov, napríklad Maat Chalets, dodávajú ich do Čiech aj na Slovensko. Táto holandská firma má už 40 ročnú tradíciu výroby domov na kolesách a vyváža ich do celého sveta, vrátane USA. Na Slovensko sa cena dopravy pohybuje do výšky maximálne 400,-eur, v Čechách zaplatíte len pri šírke domu nad 3 metre, najviac však 10-tisíc Kč.