Ak aj vy túžite po vlastnom bývaní, mali by ste začať plánovať už niekoľko rokov dopredu. Ak máte vlastný pozemok s prípojkami na energie, patríte k tým šťastným. V tomto prípade sa môžete pustiť do plánovania stavby. Pred tým ako vykopete základy však musíte mať stavebné povolenie. Žiadosť o stavebné povolenie musíte vybaviť na stavebnom úrade. Vždy sa informujte o podmienkach vo vašom okrese. K vybaveniu stavebného povolenia často potrebujete doplniť aj iné dokumenty a projekty. Najdôležitejším projektom, ktorý musíte mať vopred vypracovaný, je projekt za dom. Cena tohto projektu je skutočne pohyblivá. Záleží na tom, aký veľký dom sa rozhodnete stavať, aký typ pozemku máte, zložitosť stavby a mnoho ďalších faktorov. Cenu projektu výrazne ovplyvní aj meno a skúsenosti projektanta. Do projektu sa však rozhodne oplatí investovať.

architecture-1857175_1280

Ceny za stavebné povolenie sú fixné. Pokiaľ sa rozhodnete pre vybavovanie na vlastnú päsť, cena sa vám nenavýši. Musíte riešiť vyjadrenie správcu vody, plynu, sietí, započítať si musíte do výdavkov kataster a kolky s tým spojené. Nie však každý má čas potrebný na behanie po úradoch a podávanie žiadosti. Taktiež často chýbajú známosti a neznalosť postupu vybavovania môže celý proces predĺžiť aj o niekoľko mesiacov. Preto sa čoraz viac ľudí obracia na spoločnosti, ktoré vybavia stavebné povolenie za vás.

architect-1080592_1280

Cena za vybavenie stavebného povolenia sa môže mierne líšiť podľa spoločnosti alebo okresu, v ktorom sa rozhodnete stavať. V priemere sa pohybuje v stovkách Eur. Vy však nemusíte riešiť už nič. Kompetentní ľudia za vás pobehajú úrady, ale hlavne vedia presne za kým majú ísť, čo vám výrazne ušetrí čas. Vyhnete sa tak papierovačkám a všetko dostanete hotové ako na dlani. Dnes nie je vôbec jednoduché zabezpečiť si administratívu spojenú so stavbou domu sám, preto je takzvaný Inžiniering stále viac populárnejší.