Určite ste sa už stretli s pojmom zimná záhrada. Mnohí si pravdepodobne myslia, že ide časť domu, ktorá je určená výhradne na pestovanie rastlín. To je samozrejme z časti pravda. Takáto miestnosť však v skutočnosti spĺňa omnoho viac funkcií. Môže súžiť napríklad ako terasa na odpočinok, avšak taktiež ako obývacia izba, alebo spálňa. V neposlednom rade spĺňa ekonomickú úlohu.
zakulacený skleník

Základom je materiál

Zimné záhradymôžu vyzerať rôzne. V konečnom dôsledku je to iba na vašom vkuse. Základnou vecou, na ktorú je však potrebné sa zamerať, je kvalitný a správny materiál, ktorý na túto stavbu použijete. V tomto smere, by ste sa mali obrátiť na overenú firmu.
Tak napríklad sklo rozhoduje o tom, či bude záhrada naozaj ekonomickým doplnkom vášho domu, alebo bude naopak, energie iba viac pohlcovať. Dôležitý je aj spojovací materiál, teda hliníkové profily, alebo trámy, ktoré budú sklenené časti držať pokope.

Rozhoduje svetová strana

Je veľmi dôležité, aby ste svoju zimnú záhradu umiestnili na správnu svetovú stranu. Toto rozhodnutie závisí najmä od jej hlavného využitie. teda či chcete tento priestor využívať prevažne na pestovanie rastlín, skôr na odpočinok, alebo ako miestnosť na život.
Správnou orientáciou si ušetríte aj mnoho problémov. Ak sa vám totiž takáto miestnosť začne nadmieru prehrievať, budete musieť pristúpiť ku klimatizácii. Naopak v zime je potrebné, aby si bola zimná záhrada schopná udržať dostatok tepla zo slnečných lúčov. V inom prípade, by ste ju totiž museli vykurovať.
skleníkové rostliny

Financovanie záhrady

Ako už bolo spomenuté, správne zrealizovaná zimná záhrada môže výrazne prispieť k šetreniu energií v domácnosti. Samozrejme, že musíte počítať s väčším vstupným vkladom. V tomto prípade sa neoplatí výstavba na vlastnú päsť. Rozumnejšou alternatívou, je firma, ktorá sa na realizáciu zimných záhrad špecializuje.