Aj naša rodina má nie jeden taký rokmi odskúšaný recept. Blížia sa Vianoce a tak mnohí z nás u pečú medovníčky, perníky. Vianoce bez nich by hádam ani neprišli. Domácnosť naozaj musí voňať perníkom.
Toto je môj najlepší a najobľúbenejší recept, ktorý ma sprevádza už naozaj mnoho rokov.

perníčky

Čo budeme potrebovať:

  • 180 g práškového cukru
  • 50 g rastlinného tuku
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 2 vajíčka
  • ½ sáčku kypriaceho prášku
  • 2 polievkové lyžice škorice
  • Klinčeky
  • 320 g hladkej múky
  • Slivkový lekvár
  • Strúhaný kokos
  • Nasekané orechy
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 1 vajíčko na potretie
  • Papier na pečenie

Z cukru, tuku, medu, vajec, kypriaceho prášku, škorice a mletých klinčekov urobím cesto- klinčeky si vždy zomeliem spolu s cukrom na jemno-
Odložím do chladničky do mikroténového sáčku aspoň na 2 hodinky. Potom vyberiem a na pomučenom papieri na pečenie rozvaľkám, Potriem bohato slivkovým lekvárom rozmiešaným s rumom a kokosom. Nešetrím – nech je plnka bohatá- potom posypem nasekanými orechmi. Cesto pomocou papiera opatrene zviniem do rolády, popichám vidličkou- vrch potriem rozšľahaným vajíčkom-
Pečieme vo vyhriatej rúre 25 minút na 180 stupňoch. Niekedy nepotieram vajíčkom ale po upečení polejem čokoládovou polevou a na ňu dám opražené a nadrobno nasekané kúsky orechov.

perník

Po pár dňoch je to úžasná dobrota, ktorá sa u nás na Vianoce minie ako prvá. Vždy robím aspoň dvojnásobnú dávku. Skúšala som slivkový lekvár nahradiť iným- neskúšajte,stratí sa čaro koláčika. Ten slivkový lekvár- klasické „povidlá“ dajte aspoň 420 g. Pokojne aj viac. S rumom a kokosom vytvorí famóznu náplň, ktorej sa nič nevyrovná. Je to skrátka klasika nad ktorú jednoducho niet.
Výhodou perníka je, že sa dá pokojne pripraviť aj dva týždne pred Vianocami. Nemusíte ho robiť na poslednú chvíľu.
Dobrú chuť! Verím, že si tento recept zamilujete tak ako celá naša rodina a že vám obohatí štedrovečerný stôl.